Nilai, Sikap dan Amalan Pegawai Kanan Institut Pengajian Tinggi Terhadap Program Pembangunan Usahawan Siswa (THE VALUE, ATTITUDE AND PRACTICE OF INSTITUTE OF HIGHER LEARNING'S SENIOR OFFICIALS TOWARDS GRADUATE ENTREPRENEUR DEVELOPMENT PROGRAMME) (Jurnal Kemanusiaan, 2017)
ABSTRACTIn recent years, entrepreneurship education in higher education around the world is becoming increasingly popular. In Malaysia, entrepreneurship education becomes important in a short time because the country is facing the problem of unemployment among graduates. Graduates entrepreneur development program (PPUS) at the Institute of Higher Learning (IPT) sponsored by the Ministry of Entrepreneur and Cooperative Development (MECD). The goal of this program is to foster interest in business among students and thus choose entrepreneurial career when they graduate later. Although many students were trained, only 2.3 per cent of graduates chose entrepreneurship as a career. The objective of this study was to measure the values, attitudes and practices of IPT senior officials on PPUS. Data were collected through a set of questionnaires. Questionnaires were sent to respondents via email. Descriptive analysis was used to analyse the qualitative data and Pearson 'r' correlation was used to study the relationship between variables. A total of 35 senior officials from seven institutions of higher learning (IPTA) have been the respondents. The majority of the respondents held the position of dean and they had no business experience. The respondents have moderately high perceptions of entrepreneurship as a career choice. Senior officials are not confident that entrepreneurship can guarantee the students’ future. Instead, the respondents’ value on PPUS is in a high level, while their attitudes and practices in support of the entrepreneurship program are at a medium high level only. This study made several recommendations for the success of entrepreneurship education at the university level.ABSTRAK Sejak kebelakangan ini, pendidikan keusahawanan di peringkat pengajian tinggi di seluruh dunia menjadi semakin popular.  Di Malaysia, pendidikan keusahawanan menjadi penting dalam masa yang singkat kerana negara sedang menghadapi masalah penggangguran di kalangan graduat. Program pembangunan usahawan siswa (PPUS) di Institut Pengajian Tinggi (IPT) ditaja oleh Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MeCD). Matlamat program ini ialah untuk memupuk minat perniagaan di kalangan pelajar dan seterusnya memilih kerjaya keusahawanan apabila mereka tamat pengajian nanti.  Walaupun sudah ramai siswa dilatih, hanya 2.3 peratus graduat memilih kerjaya usahawan.  Objektif kajian ini ialah untuk mengukur nilai, sikap dan amalan pegawai kanan IPT terhadap  PPUS.  Data dikumpul    melalui satu set borang soal selidik.  Soal selidik dihantar kepada responden melalui email. Analisis deskriptif digunakan untuk menganalisis data kualitatif dan Korelasi Pearson ‘r’ digunakan untuk mengkaji perkaitan antara pembolehubah. Seramai 35 orang pegawai kanan dari tujuh buah institusi pengajian tinggi awam (IPTA) telah menjadi responden kajian. Majoriti responden menyandang jawatan sebagai dekan dan mereka tidak ada pengalaman perniagaan. Responden mempunyai persepsi yang sederhana tinggi terhadap bidang keusahawanan sebagai  kerjaya pilihan.  Pegawai kanan tidak yakin bahawa bidang keusahawanan dapat menjamin masa depan pelajar. Sebaliknya, nilai responden terhadap PPUS berada di tahap yang tinggi manakala sikap dan amalan mereka dalam menyokong program keusahawanan berada di tahap sederhana tinggi sahaja. Kajian ini mengemukakan beberapa cadangan bagi menjayakan pendidikan keusahawan di peringkat universiti.