Mortimer J. Adler:Sorotan Idea Dan Pemikiran Failasuf Pasca Moden (Jurnal Kemanusiaan, 2017)
ABSTRACTSince centuries ago, influence degree (or scientists, thinkers, intelligent, sage) is something very big and important to the society. A large portion of movement (development), reformation and revolution is driven by the scholars. Scholars of the 'literate and educated' could reform the society in various spectrum of life. Scholars represents the people who are responsible for people, nature, and god. Extraordinary scholar produces high quality work to raise literacy among people. Among them, a scholar of the scholars who sparked the theoretical and experimental practically in the middle of the community, great scholars are scholars who lead "public opinion" in the field of specialization, graduates who are excellent and versatile scholar 'create science' rather than digest and other scholars say powerful natural science. Thus, this article features ideas and thoughts of philosophy scholars of the world in the early 21st century, namely, that meets Mortimer Adler portrait Jarome great scholar. Adler is one of the scholar who still maintains scientists’ idealism. Adler’s thoughts and contemplations centered in the locus of perennial philosophy, movement of interest in reading and liberal education. This article will explore simple character and thoughts of Adler in these dimensions and its influence in the field of education, philosophy and perusing development in the 21st century. ABSTRAKPengaruh sarjana (atau ilmuwan, pemikir, intelligensia, cendekiawan) amat besar dan penting kepada masyarakat sejak berabad-abad lalu. Banyak gerakan (movement), reformasi dan revolusi digerakkan oleh kaum sarjana. Sarjana yang 'literate and educated' mampu mengislahkan masyarakat dalam pelbagai spectrum kehidupan. Sarjana mewakili masyarakatnya yang bertanggungjawab terhadap manusia, alam dan Tuhannya. Tanggunjawab seorang sarjana bukan sekadar prinsip 7 P yang lingkaran waktu aktifnya 8 pagi hingga 5 petang. Gelar Top Notch Staff bukan sekadar tersohor dalam satu bidang di kalangan elit akademia. Ia jauh daripada menepati kerangka seorang yang bertaraf sarjana tulin. Sarjana besar ialah sarjana yang menjadikan karyanya sebagai membangkitkan literasi dalam kalangan masyarakatnya; sarjana besar ialah sarjana yang memercikkan teori dan eksperimennya secara praktis di tengah-tengah masyarakat; sarjana yang hebat ialah sarjana 'yang menerajui 'public opinion' dalam bidang pengkhususannya; sarjana yang cemerlang ialah sarjana yang serba boleh 'mencipta ilmu'; dan bukannya menghadam dan meluah semula ilmu sarjana lain. Justeru itu, menerusi artikel ini, dipaparkan idea dan pemikiran sarjana dan failasuf besar dunia pada awal abad ke-2l iaitu Mortimer Jarome Adler yang menepati poteet sarjana besar. Adler ialah seorang darlpada sarjana dunia yang masih mengekalkan idealisme ilmuwan. Idea dan pemikiran Adler berpusat dalam lokus falsafah perennial, gerakan minat membaca dan pendidikan liberal. Artikel ini akan mengupas secara sederhana watak dan pemikiran Adler dalam dimensi tersebut serta pengaruhnya dalam bidiang pendidikan, falsafah dan gerakan membaca pada abad ke-21 ini.