Keganasan Antarabangsa: Suatu Tinjauan Awal (Jurnal Kemanusiaan, 2017)
ABSTRACTThis article attempts to review the worsening international terrorism issue today. This initial survey examines the United States as the only world’s most influential superpower reacts aggressively and militaryly especially after the event of 11 September. Strategy of the United States around the world including Southeast Asia not managed to improve the atmosphere of unrest in the country and region affected. The absence of countervailing power, and the failure of United Nations indicate that the issue of international terrorism may not be over.ABSTRAK Artikel ini cuba menyorot isu keganasan antarabangsa yang semakin meruncing hari ini. Tinjauan awal ini mengupas kedudukan Amerika Syarikat sebagai satu-satunya kuasa dunia yang paling berpengaruh yang bertindak balas sesara agresif dan militer terutama selepas peristiwa 11 September. Strategi Amerika Syarikat di seluruh dunia termasuk di Asia Tenggara tidak berjaya memperbaiki suasana tidak tenteram di negara serta rantau terbabit. Ketiadaan kuasa pengimbang, serta kegagalan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menunjukkan bahawa isu keganasan antarabangsa mungkin tidak akan berakhir.