KOHEREN DAN KOHESI DALAM KISAH ASHAB AL-A`RAF (Jurnal Kemanusiaan, 2017)
Coherence and cohesion are two important criteria for lifting the writing of a story to be a discourse and a good narrative text, which is easily understood. The study that combines coherent and cohesive narrative discourse has less attention from earlier researchers, especially in the text of the Quran, which contains various stories. Chapter al-A`raf displays various stories in the form of narrative discourse. The combination of few stories in the chapter is a form of narrative discourse that occurs in the Quran. This study was initiated to describe the relationship between each paragraph in the story of Ashab al-A`raf using Cohesion Theory Halliday (1976), and rhetorical structure theory Mann and Thompson (1987). The findings prove the relationship between sentences and between parts connected coherently and cohesively.Koheren dan kohesi merupakan dua kriteria penting untuk mengangkat penulisan sesebuah kisah untuk menjadi sebuah wacana dan teks naratif yang baik, yang mudah difahami. Kajian yang menggabungkan koheren dan kohesi menerusi wacana naratif kurang mendapat perhatian penyelidik terdahulu, terutama dalam teks al-Quran, yang mengandungi pelbagai kisah. Surah al-A`raf memaparkan pelbagai kisah dalam bentuk wacana naratif. Gabungan beberapa kisah yang terdapat dalam satu surah merupakan salah satu bentuk wacana naratif yang terdapat dalam al-Quran. Kajian ini mengambil inisiatif untuk menghuraikan perkaitan antara setiap ayat dalam kisah Ashab al-A`raf menggunakan Teori Kohesi Halliday (1976), dan Teori Struktur Retorikal Mann dan Thompson (1987). Dapatan kajian membuktikan perkaitan antara ayat, dan antara bahagian dihubungkan secara koheren dan juga kohesi.