ISLAM DALAM PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN DARI PERSPEKTIF HUBUNGAN ETNIK DI MALAYSIA (Jurnal Kemanusiaan, 2017)
AbstractDiscussion of this article will focus on the provisions contained in the Federal Constitution of Malaysia associated with Islam as the federal religion, freedom of religion, permission to use public money for the purposes of Islamic, syariah courts in the legal system, the exclusion of Islamic lawfrom the law of emergency, establishment of Islamic affairs as something which is within the jurisdiction of the state, kings as head of religion and the establishment of Islamic religious council to help carry out certain powers. Also discussed was the status of Malaysia as an Islamic state and freedom of religion than often become a polemic in society. Analysis showed Islam in the constitution was not only just contained in Article 3, but it should also be read in conjunction with Article 8, 11, 12, 121, 150 and the position of the King in Islamic affairs. All of this, shows Islam in the Federal Constitution of Malaysia had the privilege compare to other religions in Malaysia.Â AbstrakPerbincangan mengenai artikel ini akan menjurus kepada peruntukan yang terdapat dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia yang berkaitan dengan Islam seperti agama persekutuan, hak kebebasan beragama, kebenaran menggunakan wang awam untuk tujuan Islam, kedudukan Mahkamah Syariah dalam sistem perundangan, pengecualian undang-undang Islam daripada undang-undang darurat, penetapan hal ehwal Islam sebagai sesuatu yang terletak dalam bidang kuasa negeri, kedudukan raja-raja sebagai ketua agama dan pembentukan Majlis Agama Islam untuk membantu menjalankan kuasa-kuasa tertentu. Turut dibincangkan juga mengenai status Malaysia sebagai sebuah negara Islam dan kebebasan beragama yang sering menjadi polemik dalam masyarakat Malaysia. Analisis menunjukkan Islam dalam perlembagaan itu bukan sahaja hanya terkandung dalam Perkara 3, tetapi ia juga harus dibaca bersama dengan Perkara 8, 11, 12, 121, 150 dan kedudukan Yang di Pertuan Agong dalam hal ehwal agama Islam. Kesemua ini menunjukkan Islam dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia mempunyai keistimewaan dari agama lain di Malaysia.