PERKEMBANGAN EFIKASI GURU SEKOLAH MENENGAH DI SABAH (Jurnal Kemanusiaan, 2017)
This study aimed to determine the efficacy of teachers according to the phases of teaching experience. A sample of 1321 teachers in 48 schools in four main divisions in Sabah, were selected through purposive sampling techniques. Data were collected using instruments of Teacher Sense of Efficacy Scale (TSES). Mean analysis showed that the efficacy of secondary school teachers is at a high level. Efficacy of teachers identified evolved in four phases, namely the adaptation of efficacy, matured efficacy, peak efficacy and lethargic efficacy. Pearson correlation analysis found a significant correlation but at weak levels between teacher experience and teacher efficacy. Through multivariate analysis, it was found that teaching experience has significant impact on the overall efficacy of the teacher as well as its each dimension. Class’s management are found to receive a greater influence than the other dimensions. The implications of the research findings are discussed.Kajian ini bertujuan menentukan pola efikasi guru mengikut fasa-fasa pengalaman mengajar. Sampel seramai 1321 orang guru yang mengajar di 48 buah sekolah menengah dalam empat bahagian utama di Sabah, dipilih menerusi teknik persampelan bertujuan. Data dikumpul menggunakan instrumen Teacher Sense of Efficacy Scale (TSES). Analisis min menunjukkan efikasi guru-guru sekolah menengah berada pada aras yang tinggi. Efikasi guru dikenalpasti berkembang dalam empat fasa, iaitu fasa efikasi adaptasi, efikasi matang, efikasi puncak dan efikasi lesu. Analisis korelasi Pearson mendapati hubungan antara pengalaman guru dengan efikasi guru adalah signifikan tetapi pada aras yang lemah. Menerusi analisis multivariat mendapati pengalaman mengajar memberi pengaruh yang signifikan ke atas efikasi guru secara keseluruhan mahupun dimensi-dimensinya secara berasingan. Pengurusan kelas didapati menerima pengaruh yang lebih besar berbanding dimensi-dimensi yang lain. Implikasi dapatan kajian juga dibincangkan.