KEPERIBADIAN DAN SOKONGAN SOSIAL PENGHUNI PUSPEN: IMPLIKASI TERHADAP PROGRAM PEMULIHAN (Jurnal Kemanusiaan, 2017)
This study aims to examine personality and social support among the residents of PUSPEN. Personality factors involved in the study were assertive attitude, dependency, openness, self-critical and self-esteem. Data gathering involved two phases. A total of 48 inmates involved in group interviews during the first phase. Another group of 250 inmates involved in completing questionnaires during the second phase. The result showed that the residents of PUSPEN have poor self confidence, high openness and high self-esteem. The results also indicated that the family is a significant social support to residents. They have a trust on the family members and expected the family members to support them. However, majority of the residents experienced poor visit from the family members. In addition, their good relationships with family members change into negative after being involved in drug addiction. Implication of this, family involvement is required in drug rehabilitation programme, which contribute to self-confidence among the inmates. Good relationships with family members and self-confidence will help in reduce level of dependency, which contribute to low intention to relapse after rehabilitation programme.Kajian ini bertujuan mengkaji keperibadian penghuni PUSPEN dan sokongan sosial yang dialaminya. Faktor keperibadian yang dikaji adalah sikap asertif, bersandar, keterbukaan, kritik diri dan jati diri. Pengumpulan data kajian melibatkan dua fasa. Seramai 48 orang penghuni terlibat dalam temubual secara kumpulan di peringkat fasa pertama. Manakala 250 orang penghuni terlibat dalam menjawab soal selidik pada fasa yang kedua. Dapatan kajian menunjukkan bahawa penghuni PUSPEN mempunyai keyakinan diri yang lemah, dan juga keterbukaan yang tinggi, dan jati diri yang tinggi. Dapatan kajian juga menunjukkan bahawa ahli keluarga merupakan kumpulan sokongan sosial yang signifikan kepada penghuni. Mereka lebih mempercayai ahli keluarga dan mengharapkan ahli keluarga memberi sokongan kepada mereka. Walaupun begitu, sebahagian besar penghuni PUSPEN kurang menerima kunjungan orang yang signifikan berkenaan. Juga, hubungan yang baik dengan ahli keluarga berubah ke arah negatif selepas terlibat dalam penagihan dadah. Implikasinya, perlu lebih banyak penglibatan ahli keluarga dalam program pemulihan agar keyakinan diri dapat dipertingkatkan. Hubungan yang baik dengan ahli keluarga dan keyakinan diri dapat membantu mengurang sikap bersandar yang tinggi seterusnya menyumbang kepada kurangnya keinginan penagihan semula selepas program pemulihan.Â