Pengaruh Refleksi Personal ke Atas Hubungan di Antara Persepsi Risiko Terhadap Ekspedisi Pendakian Adventur dan Kemahiran Pemikiran Kritis (Jurnal Kemanusiaan, 2017)
This study was conducted to identify the role played by the intervening variables personal reflection on the relationship between risk perception and critical thinking skills by climbing adventure activities against a backdrop of mountains in Peninsular Malaysia. The study sample consisted of 112 university students of higher learning institutions. 2 sets of questionnaires administered to each respondent before and after the expedition that accompanied them. The data obtained prove empirically that the relationship between risk perception and critical thinking skills are moderated by personal reflection partially. In conclusion, the use of climbing activities that are risky adventure has proved able to enhance critical thinking skills through personal reflection mediationKajian ini dijalankan untuk mengenalpasti peranan campurtangan yang dimainkan oleh pembolehubah refleksi personal terhadap hubungan di antara persepsi risiko dan kemahiran pemikiran kritis dengan berlatarbelakangkan kepada aktiviti pendakian adventur gunung-gunung di Semenanjung Malaysia. Sampel kajian ini adalah terdiri daripada 112 mahasiswa-mahasiswi institusi-institusi pengajian tinggi. 2 set borang soalselidik ditadbir ke atas setiap responden sebelum dan selepas ekspedisi yang disertai mereka. Data yang diperolehi membuktikan secara empirikal bahawa hubungan di antara persepsi risiko dengan kemahiran pemikiran kritis adalah dipengantarakan oleh refleksi personal secara separa. Kesimpulannya, penggunaan aktiviti pendakian adventur yang tinggi risikonya telah dibuktikan mampu untuk meningkatkan kemahiran pemikiran kritis menerusi pengantaraan refleksi personal.Â