Perdebatan Kajian Sains Sosial: Pengalaman Penyelidik (Jurnal Kemanusiaan, 2017)
In Malaysia, a qualitative research approach has not yet become a major methodology among social science researchers. Yusoff (2001: vii) has been argued that "qualitative research can not be regarded as additional or ancillary approach does not require the researcher to seriously mainstreamâ€. The argument in this paper is whether the research in social science paradigm is focused on positivist or non-positivist in Malaysia. Currently this issue has become an open discussion among social science researchers in Malaysia (Salleh, 2003; R. Ray, 2003; Yusoff,2001) or abroad (NK Denzin & Lincoln, 1998; Guba & Lincoln, 1994; Kelly, 1999: Cannon,1998; Patton, 2002), especially issues involving social science research methods qualitative flowing. Therefore, the scope of writing in this paper is divided into three parts. The first part will discuss the debate in the empirical study and methodological issues especially in the social science research. In this section, researcher will focus on the debate in social science research rather than pure science. Research experience before and during doctoral studies (Doctor of Philosophy, PhD) will be considered in the second part. The focus in this section is how to transition of researcher initially influenced by the positivist paradigm and ultimately appreciate the non-positivist paradigm when he was at the University of Wollongong, Australia. The last section in this paper will discuss the lessons received during and before in Australia and the future of social science research which based on non-positivist paradigm in Malaysia.Di Malaysia, kajian kualitatif masih belum menjadi satu perkaedahan utama di kalangan penyelidik-penyelidik sains sosial. Yusoff (2001:vii) dalam buku suntingan yang bertajuk Penyelidikan Kualitatif: Pengalaman Kerja Lapangan telah memperdebatkan bahawa â€˜penyelidikan kualitatif tidak boleh dianggap sebagai pendekatan tambahan atau sampingan yang tidak memerlukan mainstream researcher memberi pertimbangan seriusâ€™. Perdebatan dalam kertaskerja ini ialah sama ada kajian dalam sains sosial hanya berfokus kepada paradigma beraliran positivist atau non-positivist. Kini isu ini telah menjadi perbincangan terbuka di kalangan pengkaji-pengkaji sains sosial di Malaysia (Salleh, 2003; R. Yusof, 2003; Yusoff, 2001) atau luar negara (N.K. Denzin & Lincoln, 1998; Guba & Lincoln, 1994; Kelly, 1999; Meriam, 1998; Patton, 2002) terutamanya isu yang melibatkan kaedah kajian sains sosial yang beraliran kualitatif. Oleh itu, skop penulisan dalam kertas kerja ini dibahagikan kepada tiga bahagian. Bahagian pertama akan membincangkan perdebatan dalam kajian empirik dan metodologikal terutamanya dalam kajian sains sosial. Dalam bahagian ini, penyelidik akan menumpukan perdebatan dalam kajian sains sosial, bukannya sains tulen. Pengalaman penyelidik sebelum dan semasa membuat kajian doktor falsafah (Doctor of Philosophy-PhD) akan diberi perhatian dalam bahagian kedua. Tumpuan dalam bahagian ini ialah bagaimana peralihan penyelidik yang pada mulanya dipengaruhi dengan paradigma positivist dan akhirnya menghargai paradigma non-positivist semasa beliau berada di University of Wollongong, Australia. Bahagian akhir dalam kertas kerja ini akan membincangkan pengajaran yang diterima semasa dan sebelum di Australia dan masa depan kajian sains sosial yang beraliran non-positivist di Malaysia.