Tahap penerimaan pelajar terhadap peruntukan orang Melayu dalam perlembagaan dari perspektif hubungan etnik di Malaysia (Jurnal Kemanusiaan, 2017)
ABSTRACT This research aims to examine the level of knowledge, understanding, acceptance and perception among public university students towards Malays in the Federal Constitution within the context of ethnic relations in Malaysia. This research involves 800 respondents selected from four public universities. The data is collected through survey with SPSS to analyze the function of descriptive statistic such as frequency, percentage, mean, cross tabulation and correlation coefficiency to describe and explain respondentsâ€™ background and evaluate their level of knowledge, understanding, acceptance and perception towards provisions of the Malay in Constitution. The findings of this research also show that the level of knowledge, understanding and acceptance of students towards provisions of the Malay in the Constitution is high in general. However there areÂ clear differences in terms of knowledge, understanding, acceptance and perception level of students depending on their ethnicity and education stream. Based on these findings, a few suggestions are addressed to solve conflicts pertaining Malay. Furthermore, a lot have been made through qualitative researches, but yet a few is done quantitatively. This research therefore is theoretically contributed to the field in term of its quantitative nature with the production of a survey instrument.ABSTRAK Kajian ini bertujuan untuk mengkaji tahap pengetahuan, kefahaman dan penerimaan di kalangan pelajar Institut Pengajian Tinggi Awam terhadap peruntukan orang Melayu dalam Perlembagaan Persekutuan dalam konteks hubungan etnik di Malaysia. Kajian ini melibatkan seramai 800 responden yang dipilih dari empat buah IPTA. Data kajian diperolehi melalui soal selidik yang dianalisis menggunakan program SPSS. Statistik deskriptif seperti frekuensi, peratusan, min, statistik jadual silang (crosstabulation) dan correlation coefficient digunakan bagi menerangkan latar belakang responden dan menilai tahap pengetahuan, kefahaman dan penerimaan pelajar terhadap peruntukan orang Melayu dalam perlembagaan. Hasil kajian menunjukkan tahap pengetahuan, kefahaman dan penerimaan pelajar terhadap peruntukan orang Melayu dalam perlembagaan adalah tinggi secara keseluruhan. Namun, terdapat perbezaan yang ketara tahap pengetahuan, kefahaman dan penerimaan pelajar mengikut etnik dan aliran pendidikan. Berdasarkan dapatan kajian, beberapa cadangan telah dikemukakan bagi menangani isu berkaitan dengan peruntukan orang Melayu. Seterusnya, kajian ini turut menyumbang kepada bidang ilmu kerana metodologinya berbentuk kuantitatif berbeza dengan kebanyakan kajian sebelum ini yang dilakukan secara kualitatif serta menghasilkan satu instrumen soal selidik untuk kajian selanjutnya.