Hubungan empati dan penghargaan kendiri ibubapa dengan gaya keibubapaan (Jurnal Kemanusiaan, 2017)
ABSTRACTThis article discusses aspects of empathy and self-esteem among parents and their relationship with parenting style. In the light of the Model Parenting Belsky, the parents are among the factors that influence parenting style. In this study, empathy and self-esteem have been identified as an important parent feature. With regards to the relationship between parent and child, parent's empathy will better understand children's self-esteem while the parent will affect the ratings and the outlook parent against child. Comprehend and evaluate the positive are two important factors to help parents educate children effectively. Thus, a study was conducted among 300 mothers and 277 fathers in the state to see the parents of empathy and self-esteem. Meanwhile, the study also involved children who were responders at four levels for the purpose of obtaining information related to parenting style. The findings show that the majority of respondents among the parents have the empathy and high self-esteem, as well as adopt an authoritative parenting style in educating children.ABSTRAKArtikel ini membincangkan aspek empati dan penghargaan kendiri di kalangan ibubapa dan hubungannya dengan gaya keibubapaan. Berdasarkan Model Keibubapaan Belsky, ciri ibubapa merupakan antara faktor yang mempengaruhi gaya keibubapaan. Dalam kajian ini, empati dan penghargaan kendiri telah dikenalpasti sebagai ciri ibubapa yang penting. Dalam konteks hubungan ibubapa dan anak, ibubapa yang empati akan lebih memahami anak-anak manakala penghargaan kendiri ibubapa akan mempengaruhi penilaian dan pandangan ibubapa terhadap anak-anak. Memahami dan menilai dengan positif adalah dua faktor penting untuk membolehkan ibubapa mendidik anak-anak dengan berkesan. Justeru, satu kajian telah dijalankan terhadap 300 ibu dan 277 bapa di Terengganu untuk melihat ciri ibubapa iaitu empati dan juga penghargaan kendiri. Sementara itu, kajian ini juga melibatkan anak responden yang berada di tingkatan empat bagi tujuan mendapatkan maklumat berkaitan gaya keibubapaan. Dapatan kajian menunjukkan majoriti responden di kalangan ibubapa mempunyai tahap empati dan penghargaan kendiri yang tinggi, serta mengamalkan gaya keibubapaan autoritatif dalam mendidik anak-anak.