Dasar fiskal dan asakan keluar mengikut sub-sektor perbelanjaan kerajaan di Malaysia (Jurnal Kemanusiaan, 2017)
ABTRACTThe main purpose of this study is to examine the effect of government expenditure on private consumption based on experience in Malaysia for the period of 1970-2008 using GMM estimation method. For this purpose, separate regressions are performed on operating expenditure and development expenditure. Empirical results show that each sub sector of operating expenditure and development expenditure gives a different effect on private consumption. Operating expenditure for defence, agriculture and rural development and transport and comminucations expenditure have negative relationship with private consumption. However, operating expenditure for security, health and trade and industry expenditure have positive relationship with privateÂ consumption. Meanwhile, development expenditure for internal security, health and general administration expenditure have a positif effect on private consumption. Development expenditure for defence, education, agriculture and rural development and trade and industry expenditure have a positive effect on private consumption. The implication is that fiscal policy shocks in total without making any choice of priorities is not possible to stimulate economic growth or to offset the effects of trade cycle.ABSTRAKTujuan utama kajian ini ialah untuk menguji kesan asakan perbelanjaan kerajaan terhadap penggunaan swasta berasaskan pengalaman di Malaysia untuk tempoh 1970-2008 dengan menggunakan kaedah penganggaran GMM. Untuk tujuan ini, regresi yang berasingan dilakukan ke atas perbelanjaan mengurus dan perbelanjaan pembangunan. Hasil kajian mendapati bahawa setiap sub sektor perbelanjaan mengurus dan perbelanjaan pembangunan memberi kesan yang berbeza ke atas penggunaan swasta. Perbelanjaan mengurus bagi pertahanan, pertanian dan pembangunan luar bandar dan pengangkutan dan perhubungan mempunyai hubungan negatif dengan penggunaan swasta. Sebaliknya, perbelanjaan mengurus bagi keselamatan dalam negeri, kesihatan dan perdagangan dan perindustrian pula mempunyai hubungan positif dengan penggunaan swasta. Sementara itu, perbelanjaan pembangunan bagi keselamatan dalam negeri, kesihatan dan perkhidmatan am mempunyai kesan negatif ke atas penggunaan swasta. Perbelanjaan pembangunan bagi pertahanan, pendidikan, pertanian dan pembangunan luar bandar dan perdagangan dan perindustrian pula memberi kesan positif ke atas penggunaan swasta. Implikasinya, kejutan dasar fiskal secara total tanpa membuat sebarang pilihan keutamaan tidak mungkin dapat meransang pertumbuhan ekonomi atau menjadi penimbal bagi mengimbangi kesan putaran dagangan.Â