Tahap motivasi dan punca tekanan guru yang melanjutkan pengajian (Jurnal Kemanusiaan, 2017)
ABSTRACTThe purpose of this research is to determine the relationship between level of motivation and stress among teachers continuing their study. The research sample was chosen using simple random technique from 178 teachers who continue their study in UTM, Skudai, Johor. Level of motivation was identified based on intrinsic motivation and extrinsic motivation. Factors of stress were identified based on work stress and learning stress. This study employs a set of questionnaire measuring level of motivation and factor of stress among teachers continuing their study using five point Likert scales. Data analysis was carried out descriptively using the means, frequencies, percentages and standard deviations in order to analyze the level of motivation and the dominant factor of stress among teachers continuing their study. Meanwhile the inferential statistical such as Pearson correlations at the significant level of 0.05 were used in order to determine the relationship between level of motivation and stress factor among teachers continuing their study. Research findings show that the extrinsic and intrinsic respondents’ level are high. Meanwhile, the main course of stress among the respondents is coming from work pressure. Study results also show that there were a significant relationship between level of motivation and stress among teachers continuing their study. .Additionally, this research yields a few suggestions in improving the motivation and strategies to face the stress.ABSTRAKKajian ini bertujuan menentukan hubungan di antara tahap motivasi dan punca tekanan guru yang melanjutkan pengajian. Seramai 178 orang guru yang melanjutkan pengajian secara separuh masa di peringkat sarjana di UTM, Skudai, Johor telah dipilih secara rawak mudah. Tahap motivasi guru dilihat daripada dua aspek iaitu motivasi intrinsik dan motivasi ekstrinsik. Punca tekanan pula dilihat dari aspek tekanan kerja (beban kerja dan pengurusan masa kerja) dan tekanan belajar (beban tugasan dan pengurusan masa). Kajian ini menggunakan instrumen soal selidik dengan skala likert lima mata bagi mengukur tahap motivasi dan punca tekanan guru yang melanjutkan pengajian. Data-data diperolehi melalui soal selidik dan diproses dengan menggunakan SPSS. Statistik deskriptif iaitu min, frekuensi, peratusan dan sisihan piawai digunakan untuk menganalisis tahap motivasi dan punca tekanan yang paling dominan dalam kalangan guru yang melanjutkan pengajian. Manakala statistik inferensi iaitu analisis korelasi Pearson digunakan pada aras signifikan 0.05 bagi mengetahui hubungan di antara tahap motivasi dan punca tekanan dalam kalangan guru yang melanjutkan pengajian. Dapatan kajian menunjukkan bahawa motivasi ekstrinsik dan intrinsik responden adalah pada tahap yang tinggi. Manakala punca utama yang memberi tekanan kepada responden ialah tekanan kerja. Selain itu, hasil dapatan juga menunjukkan bahawa terdapat hubungan signifikan di antara tahap motivasi dengan punca tekanan guru yang melanjutkan pengajian. Beberapa cadangan telah dikemukakan dalam kajian ini dalam usaha untuk memantapkan lagi motivasi dan mengatasi tekanan yang dihadapi oleh guru yang melanjutkan pengajian.