(untitled) (Jurnal Kemanusiaan, 2017)
The use of technology in learning foreign languages at present to be a very important requirement. This is on the grounds that the technology will dependably change with the progression of time. Therefore, this paper will discuss the use of blogs as a new method in the process of teaching and learning Spanish as a foreign language. I see the trend of students applying relevant materials, based on the cognitive level of students in building the Spanish language blog-based approach Cognitive Theory by Piaget (1952). Six blogs will be examined in this study with an attention to the diversity of styles and cultivate students build a blog based on knowledge learned in the classroom. In conclusion, this study shows the use of three types of trends in the trend of blogging focus, thinking and language used. The study will give a new dimension to diversify teaching the Spanish language, and give an idea of the future to further diversify study related blogs in Spanish. Penggunaan teknologi dalam pembelajaran bahasa asing pada masa sekarang menjadi satu keperluan yang sangat penting. Hal ini kerana teknologi akan sentiasa berubah seiring dengan peredaran masa. Oleh yang demikian, kertas kerja ini akan membincangkan penggunaan blog sebagai satu kaedah baharu dalam mencapai proses pengajaran dan pembelajaran bahasa Sepanyol sebagai bahasa asing. Penulis akan melihat trend pelajar mengaplikasikan bahan-bahan berkaitan, berdasarkan tahap kognitif pelajar dalam membina blog bahasa Sepanyol berdasarkan pendekatan Teori Kognitif oleh Piaget (1952). Sebanyak enam blog akan dikaji dalam kajian ini dengan menumpukan kepada kepelbagaian gaya pelajar membina dan mengolah blog berdasarkan pengetahuan yang dipelajari dalam bilik kuliah. Secara rumusan dapatan kajian ini memperlihatkan penggunaan tiga jenis trend dalam penulisan blog iaitu trend fokus, pemikiran dan bahasa yang digunakan. Oleh yang demikian kajian ini akan dapat memberi satu dimensi baharu dalam mempelbagaikan kaedah pengajaran bahasa Sepanyol, dan memberi idea kepada kajian pada masa hadapan untuk mempelbagaikan lagi kajian berkaitan blog dalam bahasa Sepanyol.