(untitled) (Jurnal Kemanusiaan, 2017)
Stress is a condition that cannot be avoided during working, especially in Police organization. Empirical evidence stating that police career is the most stressful job compared with other jobs because this career involves tasks that have an impact on the mental stress among police officers. This article discusses previous studies related to the issue of work stress, causes and effects of the pressure of work and the relationship between job stress and emotional intelligence in police organization. Empirical studies have shown that there is a significant relationship between emotional intelligence with work stress where emotional intelligence is an important component in reducing the level of work stress among police officers. Therefore, knowledge of the level of work stress among workers in an organization is very important to ensure that effective measures can be taken to reduce work stress and its impact on the organization using elements of Emotional Intelligence. Tekanan merupakan satu keadaan yang tidak dapat dielakkan dalam pekerjaan terutamanya dalam organisasi kepolisan. Bukti impirikal menyatakan bahawa kerjaya kepolisan adalah pekerjaan yang paling tertekan berbanding dengan pekerjaan yang lain kerana kerjaya ini melibatkan tugasan yang mempunyai impak tekanan terhadap mental dalam kalangan pegawai polis. Artikel ini membincangkan tentang kajian-kajian lepas yang berkaitan dengan isu tekanan kerja, punca dan kesan daripadaÂ tekanan kerja dan hubungkait antara tekanan kerja dengan Kecerdasan Emosi dalam organisasi kepolisan. Kajian impirikal telah membuktikan bahawa terdapat hubungan yang signifikan antara Kecerdasan Emosi dengan tekanan kerja di mana Kecerdasan Emosi merupakan komponen yang penting dalam mengurangkan tahap tekanan kerja dalam kalangan pegawai polis. Oleh itu, pengetahuan terhadap tahap tekanan kerja dalam kalangan pekerja dalam sesebuah organisasi adalah amat penting bagi memastikan langkah-langkah yang berkesan dapat diambil untuk mengurangkan tekanan kerja dan kesannya dalam organisasi tersebut dengan menggunakan elemen-elemen Kecerdasan Emosi. Â