(untitled) (Jurnal Kemanusiaan, 2017)
ABSTRACT Organizational behavior literature highlight that workers emotion Â have two main characteristics: implicit emotion and expressed emotions. A study conducted recently found that the ability of workers to manage both elements of emotion wisely element will reduce emotional outbursts. The nature of this relationship is important, but the role of the work stress as a predictor of emotional outburst is less emphasised in workers emotion model. Therefore, this study was conducted to measure the effects of worker emotion on emotional outburst using 103 questionnaires forms collected from the lecturers who worked at a public university in East Malaysia. Pearson correlation analysis results showed two important findings: firstly, implicit emotion does not have a significant correlation with emotional outburst. Secondly, expressed emotions have a significant correlation with emotional outburst. The findings confirm that implicit emotion unable to be an effective predictor to reduce emotional outbusrt, expressed emotions have the potential to be an effective predictor to reduce emotional outbursts. Thus, discussion and implications of the study are also described in this paper. Â Â Â ABSTRAK Literatur gelagat organisasi mengketengahkan bahawa emosi pekerja mempunyai dua ciri utama: emosi tersirat dan emosi tersurat. Kajian yang dilaksanakan baru-baru ini mendapati bahawa kebolehan pekerja mengurus kedua-dua elemen emosi tersebut secara teratur dapat mengurangkan luapan emosi. Sifat perhubungan ini adalah penting, tetapi peranan tekanan kerja sebagai peramal luapan emosi adalah kurang diberi penekanan dalam model emosi pekerja. Oleh itu, kajian ini dilaksanakan untuk mengukur kesan emosi pekerja ke atas luapan emosi menggunakan 103 borang soal selidik yang dikumpulkan daripada pensyarah yang berkhidmat di sebuah universiti awam, Malaysia Timur, Malaysia. Keputusan analisis korelasi Pearson menunjukan dua dapatan penting: pertama, emosi tersirat tidak mempunyai korelasi yang signifikan dengan luapan emosi. Kedua, emosi tersurat mempunyai korelasi yang signifikan dengan luapan emosi. Dapatan kajian mengesahkan bahawa emosi tersirat tidak berupaya menjadi peramal yang berkesan untuk mengurangkan luapan emosi, manakala emosi tersurat berupaya menjadi peramal yang berkesan untuk mengurangkan luapan emosi. Justeru itu, perbincangan dan implikasi kajian turut dihuraikan dalam kertas kajian ini.