(untitled) (Jurnal Kemanusiaan, 2017)
The problem of sex before marriage is increasing among teenagers. The purpose of this study is to examine the attitude of students of higher education institutions towards sex before marriage. In this study, researchers examined students ’ attitudes towards sex before marriage, resources in gaining sex knowledge and attitude differences between subjects based on demographic characteristics such as gender, ethnicity and place of origin. This study was conducted on 250 students at the University Malaysia Sabah. The data obtained were analyzed using t Test and one-way ANOVA using SPSS version-12. Descriptive analysis showed that majority of students is conservative towards sex before marriage. The findings of this study indicate that there is a significant difference in attitude between male and female subjects towards sex before marriage. Male subjects have more liberal attitudes towards sex before marriage than the subject of female. The study also noted that there is a significant difference in attitude between the different ethnic groups on the subject of sex before marriage. Meanwhile, the place of origin does not give the difference on attitude towards sex before marriage. In addition, peer became the main source to obtain knowledge about sex. Finally, all relevant parties should take appropriate action to reduce the problem of sex before marriage among teenagers. Masalah hubungan seks sebelum kahwin semakin meningkat di kalangan remaja. Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji sikap pelajar institusi pengajian tinggi terhadap hubungan seks sebelum kahwin. Dalam kajian ini, pengkaji melihat sikap pelajar terhadap hubungan seks sebelum kahwin, sumber-sumber memperolehi pengetahuan seks dan perbezaan sikap antara subjek berdasarkan ciri-ciri demografi seperti jantina, etnik dan tempat asal. Kajian ini dilakukan ke atas 250 orang pelajar di Universiti Malaysia Sabah. Data yang diperolehi telah dianalisis dengan menggunakan Ujian t dan ANOVA sehala melalui program SPSS versi-12. Analisis deskriptif menunjukkan bahawa kebanyakan pelajar bersikap konservatif terhadap hubungan seks sebelum kahwin. Dapatan kajian ini menunjukkan bahawa terdapat perbezaan sikap yang signifikan antara subjek lelaki dan subjek perempuan terhadap hubungan seks sebelum kahwin. Di mana, subjek lelaki lebih bersikap liberal terhadap hubungan seks sebelum kahwin berbanding dengan subjek perempuan. Hasil kajian juga menyatakan bahawa terdapat perbezaan sikap yang signifikan antara subjek berlainan etnik terhadap hubungan seks sebelum kahwin. Manakala, tempat asal tidak memberikan perbezaan ke atas sikap terhadap hubungan seks sebelum kahwin. Selain itu, rakan sebaya menjadi sumber utama untuk memperolehi pengetahuan tentang seks. Akhir sekali, semua pihak yang bertanggungjawab harus mengambil tindakan sewajar untuk mengurangkan masalah hubungan seks sebelum kahwin di kalangan remaja.