(untitled) (Jurnal Kemanusiaan, 2017)
ABSTRACT This study aim to identify family interaction patterns among the student violates school discipline and its relationship with self-concept. Data were gathered using a set of questionnaires consist of demographic information, family interaction and self-concept. A total of 313 students involved in disciplinary problems from Kuala Terengganu district involved in this study. The finding showed that education and occupation of parents, as well as family income contributed to the differences in family interaction among students who violate discipline. Two of sub-scales of the family interaction, which are the general functionality and the family cohesiveness accounted for 31.8 percent of the students’ self-concept. Therefore, family interaction, especially understanding of their roles as well as cohesiveness should be considered seriously because it has a significant influence on the formation of self-concept. ABSTRAK Kajian ini bertujuan mengenal pasti corak interaksi keluarga dalam kalangan pelajar menlanggar disiplin sekolah serta kaitannya dengan konsep kendiri. Pengumpulan data menggunakan satu set soal selidik yang melibatkan maklumat demografi, skala interaksi keluarga dan skala konsep kendiri. Seramai 313 orang pelajar yang terlibat dalam masalah disiplin dari daerah Kuala Terengganu terlibat dalam kajian ini. Dapatan kajian menunjukkan bahawa pendidikan ibu dan bapa, pekerjaan ibu dan bapa serta pendapatan keluarga menyumbang dalam perbezaan interaksi keluarga dalam kalangan pelajar yang melanggar disiplin. Dua subskala dalam interaksi keluarga iaitu kefungsian umum serta kejelekitan keluarga menyumbang sebanyak 31.8 peratus terhadap konsep kendiri pelajar melanggar disiplin. Oleh itu, interaksi keluarga khusus kefahaman mengenai peranan masing-masing serta kejelekitan atau keakraban perlu diberi perhatian kerana ianya mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap pembentukan konsep kendiri.